מכינה קדם צבאית נחשון

שאלות ותשובות

 

השאלות והתשובות מנוסחות בלשון זכר, אך רלוונטיות לשני המינים.

כללי

ש: מה ההבדל בין "נחשון – מצודת יואב" ל"נחשון – קיבוץ שובל" ל"נחשון - שדרות"?

ת: שלושת הקבוצות הן נחשון. את שלושת הקבוצות מנהלים ראשי המכינה, אך בכל קבוצה יש צוות מדריכים שונה והרכב שונה של חניכים. התוכנית החינוכית ותכני הליבה זהים בשלושת הקבוצות, אך ההרכב השונה של החניכים מביא איתו גם תכנים שונים נוספים. לדוגמה, שיעורי החניך ושיעורי המדריכים בכל קבוצה יהיו שונים, כך גם פרויקטים אישיים של חניכים ועוד.

ההבדל המשמעותי ביותר בין שלושת הקבוצות הוא המיקום הפיסי. "נחשון – מצודת יואב" נמצאת במצודת יואב, אתר היסטורי אשר ממוקם בסמוך לקיבוץ שדה יואב ואשר חלק ממנו משמש גם את חטיבת גבעתי כאתר הנצחה. "נחשון – קיבוץ שובל" נמצאת בתוך תחומי קיבוץ שובל. "נחשון - שדרות" נמצאת בליבה של קהילה עירונית ייחודית ומיוחדת, תומכת ומחזקת.

אנו ממליצים לנרשמים, המעוניינים בכך, להגיע בתיאום מראש לביקור בשלושת הקבוצות. כך יוכלו להחליט מה המקום הנכון והמתאים עבורם לשנת המכינה.

 

ש: מי עומד מאחורי המכינה?

ת: את המכינה הקימה עמותת נחשון (מספר עמותה רשומה – 580299089). העמותה היא עמותה אזרחית פרטית, אשר בראשה עומד מר דני לימור. חברי העמותה מייצגים חתך רחב של החברה בדעותיהם, גילאיהם ובעיסוקיהם כאנשי חינוך, אנשי עסקים, סטודנטים ובעלי תפקידים בכירים במערכת הביטחון. נחשון הינה עמותה ללא כוונות רווח (מלכ"ר) ומוכרת על ידי הרשויות המוסדיות. עוד על העמותה ניתן לקרוא כאן

 

ש: "תנאי פנימייה" - מה זה אומר?

ת: במכינה גרים יחד, במגורים משותפים (עם הפרדה בין הבנים והבנות), אוכלים יחד ולומדים יחד. נוצר גיבוש מיוחד בקבוצה, ונוצרים קשרים חברתיים חזקים בין החניכים. ההתמודדויות היומיומיות עם הסביבה הפיסית והאנושית בה החניכים חיים מחזקת בהם תחושת שייכות למקום, אכפתיות לחברים בקבוצה ומחויבות אחד כלפי השני.

  

ש: כמה חניכים יש בכל שנה?

ת: בכל אחת משלושת הקבוצות יש בין 40 ל-50 חניכים.

 

ש: מי הנוער שמגיע למכינה? האם הוא מעורב (הטרוגני)?

ת: נחשון שמה דגש על הטרוגניות בקבוצות. מדי שנה אנו שואפים לשלב בוגרי ובוגרות י"ב מרקעים וממגזרים שונים - חילוניים ודתיים, עירוניים ובני ההתיישבות העובדת, עולים מרוסיה ומאתיופיה, חניכים ממרכז הארץ ומהפריפריה ועוד. יחד עם זאת, אין אנו מרכיבים קבוצות על פי מכסות כלשהן. ההרכב של כל קבוצה שונה משנה לשנה ונקבע במידה רבה על ידי המתעניינים עצמם.

 

לראש העמוד 
"מה יוצא לי מזה?"

ש: מה יוצא לי משנת המכינה?

ת: בוגרי נחשון עוברים בשנת המכינה תהליך העצמה אישית וחשיפה לנושאים רבים ומגוונים. חוויית הלמידה השונה מזו שהכירו בבית הספר, מעוררת בהם סקרנות, רצון ללמוד ולדעת. המפגש עם נוער מכל הארץ נותן להם כלים ליצירת קשרים חברתיים וגם חברים חדשים לחיים. החיים בקהילה, ביחד עם עוד למעלה מ-30 חניכים נוספים, יוצרים ומחזקים תחושת אכפתיות, מעורבות ואחריות לחיים שלהם ולסביבתם הפיסית והאנושית. ריבוי המשימות והפרויקטים האישיים שהחניכים לוקחים על עצמם ויוזמים, מקנה להם יכולות גבוהות של מנהיגות והובלה, יחד עם אכפתיות ומעורבות בתהליכים המתרחשים בחברה הישראלית.

נחשון היא הזדמנות להרוויח שנה. חוויה ותהליך שהוא מתנה לחיים. בטווח הזמן הקרוב, זהו פסק זמן לפני הגיוס לצה"ל, המוקדש להתפתחות עצמית, לימוד, גיבוש זהות, פיתוח יכולות, התנדבות ותרומה לקהילה, הכרת הארץ והחברה הישראלית ועוד. בטווח הארוך, זוהי שנה מעצבת ומשמעותית המשפיעה על מסלול החיים שאותו בוחר כל אחד ואחת מן הבוגרים לעצב לעצמו בהמשך.

 

ש: האם יש קרדיטציה אקדמית (נקודות זכות)?

ת: לא. המכינה איננה מוכרת כמוסד אקדמי ובוגרי המכינה לא מקבלים נקודות זכות ללימודים כלשהם.

לראש העמוד 
"נחשון" והשירות הצבאי

ש: האם זו פנימייה צבאית?

ת: לא. מכינה קדם צבאית כשמה כן היא - לפני הצבא. היא לא חלק מהצבא. את המכינה הקימה עמותה אזרחית לחלוטין - עמותת נחשון. המסגרת היא מסגרת חינוכית אזרחית, המציעה תוכנית לימודים רב-תחומית, הכוללת בין השאר גם תכנים של הכנה לשירות משמעותי בצבא.

 

ש: האם זה נחשב לי כחלק מהשירות הצבאי שלי?

ת: לא. שנת המכינה דוחה את הגיוס לצבא בשנה, ולא מחושבת בפרק הזמן (פז"מ) של גיוס החובה.

 

ש: האם הבוגרים מתגייסים לצבא ביחד כגרעין?

ת: לא. החניכים מתגייסים לצבא על פי השיבוץ שנקבע להם על ידי הצבא, בהתאם לנתונים האישיים של כל אחד ואחת. אין מצד המכינה הכוונה לשירות ביחידה זו או אחרת.

 

ש: איך זה עוזר לי בצבא? האם אני יכול להתקבל לתפקידים בגלל המכינה?

ת: נחשון מכוונת לשירות משמעותי בצבא, בין אם בתפקידי לחימה, בתפקידים תומכי לחימה או בתפקידים עורפיים. בזכות הוותק בתחום המכינות הקדם צבאיות ובזכות היכרות עמוקה עם גורמי הצבא השונים, יש למכינה כלים לסייע לחניכים, המגיעים אליה, בהכוונה לתפקידים, שבהם יוכלו לעשות שירות משמעותי. זאת, כמובן, בהתאם לנתונים האישיים של החניכים ולתהליך המיון שעברו טרם הגעתם למכינה.

נחשון לא מבטיחה קבלה לתפקידים בגלל שנת המכינה. פעמים רבות, בכוחנו לסייע להתמיין לתפקידים שונים, אך לא להתקבל אליהם באופן אוטומטי.

יש לציין ולהדגיש, שהצבא מכיר ביכולותיהם האישיות הגבוהות של בוגרי המכינות הקדם צבאיות, בתהליך האישי שהחניכים עוברים בשנה זו ובהשפעתו על שירותם הצבאי.

אנו ממליצים לחניכים, שיודעים שהם מעוניינים לעשות שנת מכינה, ואמורים לעבור גיבושים למיניהם, לעבור אותם במהלך שנת המכינה, כשהם באים אל הגיבוש מוכנים יותר, פיסית ומנטלית.

 

ש: אם התקבלתי לתפקיד מסוים בצבא, האם יישמר לי השיבוץ גם לאחר שנת המכינה?

ת: פרט למספר תפקידים מצומצם (רובם בחיל המודיעין), תהליך המיון לצבא ממשיך במקביל לשנת המכינה. חניכים, שכבר מיועדים לתפקיד מסוים, לרוב תפקידם יישמר להם גם לאחר שנת המכינה. יחד עם זאת, אנו ממליצים לבדוק עם הגורמים הרלוונטיים, טרם ההצטרפות למכינה, האם יש בעייתיות בדחיית השירות ושמירת השיבוץ.

התפקידים הידועים ככאלה שלא נשמרים לאחר שנת המכינה, חלקם מצריכים מיון מחדש וחלקם מצריכים ראיון נוסף (לא ראיון חוזר) לאחר שנת המכינה.

לראש העמוד 
מימון המכינה ושכר הלימוד

ש: מי מממן את המכינה?

ת: נחשון מקבלת תקציב ממשלתי, בהתאם לחוק המכינות הקדם צבאיות. בנוסף, למכינה תורמים גופים שונים, בהם קרנות וארגונים כמו: קרן אבי חי; קרן החינוך של הסוכנות היהודית; המגבית היהודית המאוחדת, הפדרציה ניו-יורק; בנוסף, תורמים למכינה גם אנשים פרטיים, בהם גם בוגרים של המכינה, הוריהם ומשפחותיהם.

יש במכינה גם שכר לימוד חודשי שהחניכים מתבקשים לשלם.

 

ש: אם אין ביכולתי לשלם את שכר הלימוד, האם אוכל בכל זאת להתקבל?

ת: תשלום שכר הלימוד, כאמור, איננו קריטריון לקבלה. לא על סמך זה ייקבע האם חניך יתקבל למכינה או לא. לאחר ראיון אישי וקבלה למכינה, ניתן לבקש מלגה באמצעות פנייה בכתב למכינה וצירוף הטפסים הרלוונטיים. המילגה תיקבע על פי הנהלים המקובלים במוסדות חינוכיים בארץ.

לראש העמוד 
שבתות וכשרות

ש: כמה שבתות סוגרים במכינה?

ת: לפי תוכנית הפעילות השנתית, החניכים נשארים לשבת במכינה אחת לחודש בממוצע. החניכים יכולים להחליט כקבוצה לקיים שבתות משותפות נוספות.

 

ש: מה עושים בשבתות במכינה?

ת: החניכים מכינים תוכנית מיוחדת לשבת, הכוללת בין השאר: קבלת שבת חגיגית, שיעורים ברוח השבת, פעילות חברתית וארוחות שבת. לכל שבת, קובעים החניכים נושא מרכזי אשר סביבו יועברו תכנים ופעילויות במהלך השבת. יש להדגיש - השיעורים והפעילויות מתקיימים כולם תוך שמירת השבת.

 

ש: האם המכינה שומרת שבת? שומרת כשרות?

ת: נחשון נוהגת כמו כל גוף ממלכתי בעניין השבת ובעניין הכשרות.

בעניין השבתות - אנו מקפידים על שמירת השבת בפרהסיה. כלומר, במתחמים המשותפים לכולם (כיתת הלימוד, חדר האוכל, המועדון...), החניכים שומרים את השבת. בחדריהם, החניכים רשאים לנהוג על פי דרכם, תוך התחשבות כמובן בזולת (גם אם שומעים מוסיקה, ניתן לשמוע אותה באמצעות אוזניות).

בעניין הכשרות - לטבח שלנו ולמטבח יש תעודת כשרות. כמו כן, ישנה הפרדה בין בשר וחלב - בכלים, בכיורים ובהגשת האוכל.

אנו רואים בעניינים אלה חשיבות רבה, על מנת לאפשר לנחשון להיות מכינה הפתוחה לכולם. נחשון מעוניינת לאפשר לכל מי שאורח חייו דתי ומסורתי להרגיש בנוח להיות חלק מקבוצה מעורבת.

 

ש: האם ניתן לבקר את החניכים במהלך השבת?

ת: בהחלט. במהלך יום השבת, יש הפסקת צהריים, ובמסגרתה יכולים לבקר המשפחות והחברים. למשפחות שומרות שבת - ניתן לבקר את החניכים ביום שישי, בהפסקת הצהריים.

לראש העמוד 
תהליך הרישום והקבלה

ש: איך מתקבלים? יש נרשמים שלא מתקבלים?

ת: תהליך הקבלה לנחשון כולל ראיון אישי. לאחר הגעה ליום פתוח או שבת פתוחה, הנרשמים מוזמנים ליום ראיונות, במהלכו מראיינים אותם מדריך/ה וחניך/ה מהמחזור הנוכחי. הראיון מטרתו להכיר טוב יותר את הנרשם ולקבל החלטה האם מסגרת המכינה מתאימה לו. לרוב, לאחר התרשמות מהמכינה, הנרשמים מגיעים בעצמם להחלטה  האם המסגרת מתאימה להם ונכונה עבורם. כלומר, המיון ברוב המקרים הינו מיון עצמי. יחד עם זאת, ישנם נרשמים שלאחר ראיון אנו מגיעים להבנה שמסגרת המכינה לא מתאימה עבורם. זאת מסיבות שונות, אשר מוסברות לנרשמים לרוב. בכל מקרה, תשובות קבלה לאחר הראיון נמסרות לנרשם באמצעות טלפון או מכתב כשבוע לאחר מועד הראיון. יש לציין, כי גם לאחר שמועמד התקבל, אין הדבר מחייב שיהיה אכן חניך במכינה. מלבד הראיון, עליו, כמובן, לחתום על טופס דח"ש ולשלם את דמי הרישום למכינה. מידע נוסף על תהליך הרישום כאן.

לראש העמוד 
"נחשון" ומכינות אחרות

ש: מה מייחד את נחשון משאר המכינות?

ת: נחשון שמה דגש על תוכנית לימודים אינטנסיבית, מגוונת וחווייתית. ניתן לראות זאת בלו"זים השבועיים ובלו"ז השנתי של המכינה. הלמידה מגוונת הן בתכנים והן בדרכי הלמידה.

בנוסף, הלמידה היא לא רק בין כתלי המכינה, אלא גם מחוץ להם. הפעילות השנתית של נחשון מורכבת מ"שבועות חוץ" ו"שבועות פנים", המתקיימים לסירוגין (כלומר, אחרי שבוע פנים במכינה עצמה מתקיים שבוע חוץ במקומות שונים בישראל, וחוזר חלילה).

בשבועות הפנים, החניכים עוברים את התכנים בכיתת הלימוד, המכונה "מליאה". בשבוע כזה, החניכים נפגשים עם מרצים קבועים, מרצים אורחים, מעבירים שיעורים בעצמם, עוברים שיעורי מדריך וכמובן מתנדבים באופן קבוע. בשבועות החוץ, החניכים יוצאים ללמוד "דרך הרגליים והעיניים" - מטיילים בארץ ולומדים להכיר אותה ואת החברה הישראלית, מארגנים פעילויות של תרומה לקהילה מחוץ למכינה (לדוגמה קייטנה לילדים בשדרות) ועוד...

 

לראש העמוד 
"נחשון" ושנות שירות

ש: מה ההבדל בין שנות שירות ומכינות קדם צבאיות?

ת: אנו מעודדים השתתפות בכל תוכנית מסוג זה, של שנות שירות ושל מכינות קדם צבאיות. עם זאת, יש הבדלים בין מכינות קדם צבאיות לבין שנות שירות. נחשון שמה דגש על פעילות תורמת והתנדבות קבועה בסביבה ובקהילה בה אנו חיים, אך זאת תוך שילוב עם למידה אינטנסיבית וחווייתית של תכנים רבים ומגוונים, הכנה לשירות משמעותי בצבא ופיתוח יכולות מנהיגות והובלה.

בנוסף לכך, פרק הזמן שבין סיום התיכון והשירות בצבא הינו תקופה משמעותית שאיננה חוזרת. את התהליך האישי והקבוצתי של העצמה, התפתחות וחשיפה, שעוברים החניכים במכינה, לא ניתן לעבור בשום שלב אחר בחיים.

 

 

 

יש לך שאלות נוספות? ניתן ליצור קשר באמצעות האתר!

 

לראש העמוד 
נחשון - המדרשה הישראלית למנהיגות חברתית (ע.ר. 580299089) קיבוץ גלאון / קיבוץ שובל / שדרות טל': 08-6896891 פקס:08- 6896892 לפניות מועמדים: 052-8345388 דואר אלקטרוני: info@m-nachshon.org
Nachshon - The Israeli Educational Institute for Social Leadership
Metzudat Yoav / Kibbutz Shuval / Sderot Community
Postal Address: Metzudat Yoav, PO Box 538, Ashkelon 7810401 Office: +972-8-6896891 Fax: +972-8-6896892 For applicants: +972-52-8345388 E-mail: info@m-nachshon.org